Kompresjonsklær er et redskap som skal gi kroppen din en sjanse til å restituere raskere, og kanskje også yte mer. I tillegg gir de styrke og stabilitet i visse typer bevegelser

De 5 aller viktigste effektene

1. Varmer opp kroppen 
Kompresjonstøy hever temperaturen i huden. Forskerne vet ennå ikke hvorfor det skjer, men det er en fordel, ettersom oppvarming er noe mange slurver med, f.eks. i forbindelse med styrke- og intervalltrening.
 
2. Øker styrken og eksplosiviteten 
Det er godt dokumentert at stramme klær, spesielt over hofter og knær, kan øke din styrke og eksplosivitet – men bare ved forholdsvis enkle bevegelser, som hopp og knebøy. Her fungerer plaggene som en stram strikk som hjelper bevegelsen på vei. På samme måte er det bevist at du kan hoppe høyere ved å bruke kompresjonstights.
 
3. Forebygger muskelømhet 
Hvis du har på deg kompresjonsklær under og spesielt etter trening, kan du forebygge noe av stølheten. Men det krever at du har dem på deg omtrent ett døgn etter økten.
Kompresjonen forebygger ømme muskler fordi presset på huden sørger for økt blodgjennomstrømning i vevet. Dette gjør at blodet er kortere ute i vevet før det strømmer tilbake til hjertet. Det gir immuncellene kortere tid til å trenge inn i musklene, og bidra til den betennelsen som vanligvis forårsaker stølhet.
 
4. Stabiliserer og gjør deg mindre trøtt 
Studier har vist at kompresjonsklærne gir bedre stabilitet, og gjør at du føler deg mindre trøtt mens du trener.
Stabilitetsfølelsen kommer særlig til uttrykk i forbindelse med øvelser som krever eksplosivitet og styrke. Når det gjelder trøtthetsfølelsen, er forskerne usikre på om den påvirker prestasjonsevnen. At du er sliten skyldes ikke bare noe fysiologisk som skjer i musklene, men også den mentale prosessen som foregår i hjernen.
 
5. Forbedrer kanskje prestasjonene 
Man har funnet ut at løpere bruker mindre oksygen i lav fart når de bruker kompresjonsklær. Det tyder på at de har en prestasjonsfremmende eff ekt – særlig på svært lange distanser. Dessverre har man aldri spesifikt undersøkt sammenhengen mellom kompresjonsklær og forbedrede prestasjoner på svært lange løpeturer.